Translate

diumenge, 17 de juliol del 2016

Pedra filosofal, fabricació casolana

Els alquimistes de l'edat mitjana estaven segurs que arribarien a trobar-la i fins i tot, fabricar-la.
Hi ha hagut algun sant que sí que sembla que la va trobar. Digueu-me, si no, com s'ho va fer sant Francesc per ser tan feliç i per vèncer el fred, la fam, la malaltia, el menyspreu, la injustícia, la suficiència i l'altivesa dels burgesos, dels savis i dels bisbes del seu temps?
No ho dubteu, la pedra filosofal existeix. No cal foradar cap mina per trobar-la. La podeu fabricar a casa mateix, cadascú.
Aquesta podria ser una bona recepta, entre d'altres. Tots els ingredients són necessaris. D'uns se n'haurà de posar més, d'altres no tant, depèn.
  1. Agafeu primer un gran ideal, el més gran que trobeu. I feu-vos-el ben vostre. Sabreu que és vostre quan no feu ja cas dels fracassos de la vida i de les dificultats. Quan res no us sembli impossible, ni massa difícil.
  2. Poseu tota la vostra fe en el futur i cregueu del tot en la vida. Planteu cara als problemes d'avui sense esborronar-vos pels del demà.
  3. Mireu sempre les coses pel seu costat bo, i mai pel dolent. Enamoreu-vos de la llum i no de la fosca. Esforceu-vos per veure que no hi ha cap ampolla mig buida, sinó que totes són almenys mig plenes. No remogueu les deixalles dels vostres fracassos.
  4. Cregueu descaradament en els altres, i preferiu que us enganyin a viure tota la vida enganyant-vos sobre sobre els altres.
  5. Passeu més temps resolent els problemes dels altres que no pas els vostres. Així, segur, que arreglareu els uns i els altres.
  6. Estimeu encara que no us estimin. I, si alguna vegada algú us estima, estigueu contents, com si tothom sempre us hagués estimat.
  7. Comenceu cada dia com si avui fos l'únic dia que teniu, perquè ahir ja no hi és, i demà, Déu dirà.
  8. Mireu-vos al mirall i feu exercicis i esforços per somriure sempre, tant si fa sol com si plou, tant si us trobeu bé com si teniu mal de queixal.
  9. Feu atenció als nens i esforceu-vos a viure com viuen ells.
  10. No tingueu pressa, ni ho volgueu tenir tot ara mateix. La bona fruita sol madurar a l'arbre, amb sol i amb temps.
  11. Estimeu poques coses, però estimeu-les de debò. Per viure no es necessiten ni totes ni tantes.
  12. Almenys tres i quatre vegades al dia, recordeu-vos que teniu ànima i que l'ànima també menja. Doneu-li, doncs, menjar, i procureu que sigui del bo.
  13. Feu una feina que us agradi i si no la trobeu, no us quedeu sense fer res: estimeu la feina que feu.
  14. Davant d'una contrarietat no reaccioneu mal de seguida. Espereu que es refredi perquè es vegi si de debò era gran o petita.
  15. No aneu mai pel món armats. No torneu mal per mal. Venceu el mal fent el bé.
  16. Quan us sembli que ja no podeu creure, seguiu creient. Quan no hi hagi cap raó per seguir estimant, estimeu com si hagués passat que llavors sí que la fe i l'amor valen el que pesen en or.
  17. Quan ho engegaríeu tot a rodar, aixequeu-vos, calceu-vos unes bones botes, preneu el sarró i el bastó, i en nom de Déu, avant, que la muntanya és vostra.
Primera nota:
Si ja ho heu provat tot, i encara no heu topa amb el secret de la pedra filosofal, penseu que potser no heu fet bé el combinat o que potser no n'heu posat prou de l'element principal. Llavors torneu a començar l'experiment i proveu de posar menys ingredient el pot del jo, més del pot dels altres, i molt més del pot de Déu. Veureu com ara sí que us sortirà.
Segona nota:
L'inconvenient que té aquesta fòrmula és que el producte obtingut no es comercialitzable, i que cadascú se l'ha de fabricar, que per això és de fabricació casolana.

Genís Samper, inspirat en "Razones para el amor" de J.L. Martín Descalzo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada